Stockholm Internet Forum

Stockholm Internet Forum (SIF14) gick av stapeln 27-28 maj. En konferens med 450 deltagare från ca 90 länder, med fokus på säkerhet på nätet och allas tillgång till internet.

I mitten av januari fick jag ett mail från UD att jag var inbjuden till denna konferens. Jag blev väldigt förvånad, men också glad förstås. Internetfrågor är ett stort intresse för mig.
Men det började redan kvällen innan konferensen startade med en mottagning i Stadshuset där biståndsminister Hillevi Engström talade. Öppningstalet på konferensen, som var i Münchenbryggeriet, hölls av IT-minister Anna-Karin Hatt vilket följdes av en paneldebatt om vad som hänt sedan SIF13. Naturligtvis diskuterade man Edward Snowden och en del konferensdeltagare undrade varför Snowden och Glenn Greenwald var svartlistade från konferensen. Detta blev en röd tråd genom konferensen.

Snowden togs upp i de flesta av seminarierna  jag var på. Men ingen från arrangörshåll tyckte att han blivit svartlistad. Det viktiga var att få fler deltagare från utvecklingsländerna.

På eftermiddagen var jag på ett seminarium: Affordable, equal access: how to get the last billion online. Mycket intressanta diskussioner om hur boende i utvecklingsländer ska ha möjlighet        och råd att skaffa sig mobilt bredband och internet. Även billiga mobiler måste finnas att få tag på. Representanterna från Ericsson och Millicom menade att mobiloperatörer, regeringar och andra aktörer måste ta gemensamt tag i situationen för att få ner kostnaderna och att man måste se det långsiktigt. De kommande åren tror man att 100-150 miljoner fler kommer att få tillgång till Internet tack vare billiga mobiler.

Jag var även den eftermiddagen och lyssnade på en paneldiskussion om hur kvinnor i utvecklingsländer ska få tillgång till och dra nytta av internet. Det ger möjligheter som de inte haft tidigare. Men även här så behövs det billig uppkoppling och billiga mobiler för att det ska hända något.

På kvällen bjöd Google på middag i Mälarsalen.

Nästa dag inleddes med en diskussion om hur man ska kunna känna sig trygg på nätet, men samtidigt inte övervakad. Om rättigheter ute i samhället inte repekteras kan man inte räkna med att de ska respekteras online heller.

Vissa länder utnyttjar frågan om säkerhet på nätet till sin egen fördel och sätter sina egna gränser.Man måste ha lagar som är bra för folket och inte bara för regeringarna. Det är även viktigt att medborgarna sätter sig in i vad som gäller.

Carl Bildt höll på eftermiddagen ett tal när han underströk att det är viktigt med frihet både på och utanför nätet. Sedan deltog han i en panel diskussion där även USA: s representant i digitala frågor, Christopher Painter, var med.
Painet blev hårt åtgången av en del åhörare om hur Snowden behandlats och om hur NSA övervakar nätet. Han menade att Snowden var kriminell som avslöjat hemligstämplat material. Han sa att President Obama lovat betydande reformer och att det är bra med en debatt kring dessa frågor. Painter vill se ett större samarbete mellan USA, EU och andra länder.

Det var två mycket givande och intressanta dagar. Jag for hem med många nya intryck och mycket information att smälta. Även att få träffa så många från andra länder och utbyta tankar med dem var ett stort plus. Något som man aldrig skulle fått tillfälle att göra annars. Skulle det, mot förmodan, dyka upp en inbjudan nästa år så kommer jag givetvis att åka ännu en gång.