Nästa vecka är det dags! På Biblioteksdagarna i Västerås sätter vi nätintegriteten på agendan, i både teori och praktik:

The_Library_The_Insecure_PlacePå onsdag kl 14.00, dagen efter det mer praktiskt inriktade Cryptopartyt (se nedan), blir det en uppföljande paneldebatt om säkerheten och integritetsnivåerna i bibliotekens digitala närmiljöer.

Det kommer att bli riktigt spännande och vi hoppas på stor uppslutning. För det handlar ju om frågor som ligger biblioteksuppdraget nära (eller åtminstone borde göra det)

Biblioteken har som bekant enligt bibliotekslagen ett demokratiuppdrag. I vår oroliga tid med krig, människor på flykt, terrorism och allt mer sofistikerade metoder för digital övervakning är det angeläget att vi i biblioteken börjar förbereda oss för rollen som demokratibefrämjande samhällsnoder, inte bara fysiskt, utan även digitalt.

När vi planerar för biblioteksverksamhet får vi inte glömma att demokratin idag i allt högre grad lever och andas på Internet. Om vi ska göra skillnad på demokratiområdet måste biblioteken därmed ha en tydlig digital agenda. Och det är bråttom: vårt fria öppna Internet – alltså allas vår digitala allmänning, vårt gemensamma globala digitala bibliotek – utsätts idag för stora integritetskränkande hot från olika håll. Och som vanligt handlar det om ekonomisk och politisk makt. Det finns mycket pengar att tjäna på de digitala spår vi lämnar efter oss på nätet och auktoritära regimer resp antidemokratiska intressegrupper söker aktivt styra det digitalt burna fria ordet.

Frågan är: vad gör vi idag i våra bibliotek för att erbjuda ett digitalt tredje rum där alla kan känna sig trygga och där integriteten för den enskilde garanteras? Lever vi upp till bibliotekslagen och UNESCOS resp IFLAs riktlinjer, eller är det istället så att våra bibliotek är osäkra digitala miljöer? Om så är fallet, vad bör och kan vi göra för att rätta till missförhållandena? De här frågorna bildar utgångspunkten för onsdagens angelägna paneldebatt som vi gett namnet ”Biblioteket – den osäkra platsen?”. Elisabet Ahlqvist leder diskussionen och i panelen har vi bjudit in:

– Jodie Ginsburg, Chief Executive, Index on Censorship, UK.
– Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie, Kungliga biblioteket.
– Amelia Andersdotter, Dataskydd.net
– Örjan Hellström, Konsulent IT, Kultur i Väst.
– Einar Ehn, bibliotekarie, Stockholms stadsbibliotek (förhindrad att delta pga sjukdom)

 

 

cryptoparty_bibldag16-1

 

Dagen innan, på tisdag 13.00-16-00, förbereder vi oss praktiskt med ett handson Cryptoparty med öppen kunskapsdelning och tester av  olika integritetshöjande verktyg.

Ni som kommer tidigt får även en goodie bag från Mozilla – först till kvarn!

Till vår hjälp i lokalen (obs: vi håller till på Mälardalens högskola) har vi några kunniga krypteringsänglar, men vi får även digitalt stöd: via en IRC-chatt kommer medlemmar i DFRI, Föreningen för Digitala Fri- och rättigheter, att svara på våra frågor.

 

Mozilla_GoodiebagsKryptering kan onekligen kännas komplicerat,och ibland även lite skrämmande, men med stöd av erfarna krypteringsnördar kommer vi göra vårt bästa för att alla som deltar ska få en tankeväckande eftermiddag och en del handfast ny kunskap att ta med sig hem. Sist men inte minst: du som besitter kunskap inom krypteringsområdet och är sugen på att dela med dig av det du kan: dra dig inte för att hojta till innan och/eller på plats så anpassar vi agendan så att du kan göra ett inspel. För så här är det: själen i ett Cryptoparty är den lustdrivna kunskapsdelningen. Det här ett tillfälle då allas kunskap bejakas och där viljan att dela med sig får ta sig uttryck i aktiv medverkan.

Så välkommen att bidra med dina värdefulla kunskaper och insikter! Och du, glöm inte att ta med egen dator/platta/padda eller mobil! Vi har tyvärr bara några enstaka datorer och plattor att låna ut…

Varmt välkommen! 🙂

Läs mer här:

Cryptoparty #bibldag16

och här:
https://www.cryptoparty.in/vasteras

Vill du veta mer, ställa frågor och/eller bidra med något?
Ta gärna kontakt med oss som samordnar evenemangen:
Åke Nygren, ake.nygren (snabel-a) stockholm.se
Elisabet Ahlqvist, elisabet.ahlqvist (snabel-a) kb.se
David Jonsson, David.jonsson.vg (snabel-a) gmail.com