Nätverksträff med Cryptoparty 14 dec 2015

14 december 2015 är det dags igen för nätverksträff, och en ovanligt välmatad sådan!  Se här:

PLATS(ER):
World Trade Center (nätverksträffen), Klarabergsviadukten 70 / Kungsbron 1
Things (cryptopartyt), Drottning Kristinas väg 53

ANMÄLAN
Mejla din anmälan senast 7 december till info@biblioteksforeningen.org Glöm inte att ange ev. specialkost!

AGENDA:

11.30 Lunch

13.00 Digibib-nätverket + e-boksnätverket = DIGIBIB?
En fråga som är i luften just nu är om vi helt enkelt skulle ta och låta e-boksnätverket gå samman med Digibib. Som vanligt finns det både fördelar och nackdelar med förändringar av det här slaget, och vi är dessutom ett demokratiskt nätverk. Vi som representerar de två nätverken, Åke & David, har därför kommit överens om att göra denna kommande nätverksträff till en gemensam träff för de båda nätverken och att som en del av programmet genomföra en omröstning i frågan om ett eventuellt samgående. Så: ta med dig din åsikt till nätverksträffen och lägg din röst!

14.00 Listor och sociala medier – hur tar vi nästa steg?
Vi utvärderar våra båda nätverks digitala närvaro och blickar in i framtiden. Hur ska vi bedriva en inspirerande och effektiv digital kommunikation framöver och vilka av oss ska bemanna våra kanaler?

15.00 Kaffe med kakbuffé

15.30 Inför Cryptopartyt: hur hanterar vi kryptering och integritet på våra bibliotek?
Kryptering och nätsäkerhet har som bekant seglat upp som heta frågor i samband med de senaste terrorhoten. Alldeles i dagarna kom t.ex. ett franskt förslag om att förbjuda Tor. Det finns anledning för oss i biblioteksvärlden att reflektera över de här frågorna, inte minst i anslutning till våra kommuners rådande internetpolicies och våra biblioteksplaner:

  • Hur bör vi i biblioteken förhålla oss till de digitala integritetsfrågorna? Har vi en roll att spela?
  • Är det rimligt (som nu sker) att våra internetanvändares surfhistorik sparas samt att vissa kommuner blockerar tjänster och sökord via internetfilter? Hur går detta ihop med vårt demokratiuppdrag och vår ambition att värna om det fria ordet?
  • Är det öht rätt och riktigt att medborgare och icke-medborgare som vill komma ut på Internet i ett bibliotek tvingas identifiera sig via bibliotekskort, vilket innebär att webbanvändarens identitet blir möjlig att spåra?
  • Hur är det egentligen med krypteringen av kommunikationen på våra wifi-nät ute på biblioteken? Kan våra användare surfa säkert?

Tillsammans med informationsspecialisten Alma Taavo diskuterar vi tillståndet i biblioteken, och förbereder oss inför kvällens cryptoparty!

17.00 Vi promenerar iväg till Things

17.30 Cryptoparty! Pepparkakor och Snowdens lista
Vi tar en promenad till Things vid KTH, där DFRI och KB tillsammans bjuder in till ett spännande Cryptoparty. Där får vi lära oss om krypteringstekniker och de verktyg och tekniker som Snowden rekommenderar för att  säkra kommunikationen, integriteten och anonymiteten på webben.

Läs mer:
https://www.cryptoparty.in/sthlm
https://www.dfri.se/1412-cryptoparty-stockholm-pepparkakor-och-snowdens-lista/
Bibliotekens behov av digitala miljöer med stöd för personlig integritet (bloggpost av Elisabet Ahlqvist på KB:s blogg ”Bibliotekssamverkan”)

cryptoparty_flyer_final2

Här kan du ladda hem bilden ovan som affisch och flyer. Hjälp gärna till att sprida ordet!