Cryptoparty #bibldag16

 Välkommen att delta i våra två spännande evenemang på Biblioteksdagarna i Västerås:

 cryptoparty_bibldag16-1

 

CRYPTOPARTY!
Tisdag 10 maj, 13.00-16.00. Lokal: Mälardalens högskola.

Hur hög är egentligen den personliga integriteten i bibliotekets datormiljöer? Vad kan vi göra för att höja medvetenheten och kunskapen om riskerna och hur biblioteken kan bidra till en säkrare digital miljö som stärker biblioteket som en demokratisk plats för alla? Hur kan vi hjälpa bibliotekens användare och icke-användare att säkra upp deras egen digitala närmiljö?

CryptoParty

Cryptoparty är en internationell självorganiserande DIY-rörelse där fokus ligger på kryptering, integritet och säkerhet på nätet. Med inspiration från denna informella rörelse arrangerar biblioteksföreningens digitala nätverk ”Digibib” ett Cryptoparty i samarbete med Kungliga biblioteket, Digitala biblioteket på Stockholms stadsbibliotek och DFRI (Föreningen för digitala fri- och rättigheter). Evenemanget stöds av Mozilla.

Tillsammans delar vi kunskap och provar på några av de vanligaste integritetshöjande verktygen, t.ex. webbläsaren TOR, den krypterade meddelandeappen Signal och spårningsblockeraren Mozilla – Do not Track. Du får även möjlighet att testa ditt eget biblioteks integritetsnivå med en beta-version av ett självskattningsverktyg som kartlägger integritetsnivån på bibliotekets utrustning och tjänster.

För att delta i cryptopartyt krävs inga förkunskaper, du behöver inte föranmäla dig, det kostar inget att delta och ALLA är välkomna, både konferensdeltagare och allmänhet. Ta med din egen dator!

PanelsamtalBild: CC BY 2.0 En remix av Chris Evans ”Integrity” https://flic.kr/p/bQFuyH och Frederico Zintras ”Control is an option to command” https://flic.kr/p/556MQr

BIBLIOTEKET – DEN OSÄKRA PLATSEN?
Onsdag 11 maj 14.00-15.00 Lokal: Aros Congress Center

Utsätter vi våra användare för onödiga och integritetskränkande digitala läckage?
Panelsamtal med deltagare från gårdagens Cryptoparty samt inbjudna gäster som tillsammans fokuserar på integritetsfrågor, kryptering, digital säkerhet och censurfrågor.

I panelen:
Jodie Ginsburg, Chief Executive, Index on Censorship, UK.
– Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie, Kungliga biblioteket.
– Amelia Andersdotter, Dataskydd.net
– Örjan Hellström, Konsulent IT, Kultur i Väst.
– Einar Ehn, bibliotekarie, Stockholms stadsbibliotek
Moderator:
– Elisabet Ahlqvist, handläggare KB/Samordning och Utveckling
– Åke Nygren, projektledare, Digitala biblioteket vid Stockholms stadsbibliotek

 

Skärmklipp 2016-03-11 14.11.30